מגזין

נגיף הקורונה וההבדל המגדרי

מקבץ מחקרים מנסה לתת הסבר לתעלומה מדוע יותר גברים חולים בקורונה וגם מתים יותר מסיבוכי המחלה מאשר נשים

בידוד במגיפת הקורונה. אילוסטרציה

נגיף הקורונה החדש נוטה לפגוע בגברים באופן חמור יותר מאשר בנשים, יותר גברים מתים מסיבוכי המחלה מאשר נשים וכרגע אין הסבר אחיד לתופעה זאת. כך עולה ממאמרים שונים שפורסמו בימים האחרונים בכמה אתרים וכלי תקשורת מקצועיים בתחום הרפואי.

בין אלה מאמר שפורסם בשבוע שעבר ב-Frontiers in Public Health של רופאים מבית החולים האוניברסיטאי בבריסביין, אוסטרליה, ובאתר MedRxiv שבו מוצגים מאמרים שטרם עברו ביקורת עמיתים ועוד קודם לכן ב-Western Journal of Emergency Medicine - WJEM (מאמר מ-10 באפריל).

האפשרויות שמציגים מחברי המאמרים להבדל הזה: התפקיד שממלאים הורמוני המין אסטרוגן וטסטוסטרון. בין השאר, כנראה משום שבכרומוזום המין X (לנשים יש שני עותקים ממנו, לגברים אחד) יש יותר גנים הקשורים למערכת החיסונית ומעניקים לנשים מערכת איתנה יותר למאבק בנגיף SARS-Cov2.

הבדלי המגדר אינם בלתי צפויים שכן גם בהתפרצות ה-SARS ב-2003 וה-MERS-ב-2012, שגם אותן חוללו נגיפי משפחת הקורונה, שיעורי התמותה בקרב גברים היו גבוהים יותר מאשר בקרב הנשים שנדבקו

מחקר אחר שפורסם ב-22 באפריל ב-JAMA ניתח נתונים לגבי 5,700 חולי קורונה שאושפזו בניו יורק. מעל 60% מהם היו גברים. שיעורי התמותה היו גבוהים יותר בקרב גברים בהשוואה לנשים בכל קבוצות גיל הנבדלות זו מזו ב-20-10 שנה. יתר על כן, 373 מהחולים אושפזו ביחידות טיפול נמרץ ומהם 66.5% היו גברים.

גם במאמר שפורסם ב-WJEM צוין כי בין 51% ל-66.7% מהמאושפזים בעיר ווהאן, סין היו גברים. באיטליה היו הגברים 58% מהמאושפזים, 70% ממקרי המוות שיוחסו לנגיף הקורונה בעולם היו גברים. במחקר נוסף שנעשה בסין על יותר מ-44,600 חולי קורונה, 28% מהמתים היו גברים לעומת 1.7% בלבד נשים.

יש סבורים שהבדלי המגדר אינם בלתי צפויים שכן גם בהתפרצות ה-SARS ב-2003 וה-MERS-ב-2012, שגם אותן חוללו נגיפי משפחת הקורונה, שיעורי התמותה בקרב גברים היו גבוהים יותר מאשר בקרב הנשים שנדבקו, אף זאת ציין המאמר ב-WJEM. במאמר שפורסם ב-2016 נמצא ששיעורי גברים שמתו מ-MERS היו גבוהים ב-40% לעומת נשים.

כמו כן נמצא כי כשמדובר במחלות נגיפיות התוקפות את מערכת הנשימה, בכלל זה שפעת אצל גברים קיימת נטייה לתסמינים יותר חמורים לעומת אלה שמציגים נשים. במאמר סקירה שפורסם ב-2017 ב-BMJ הודגשה עובדה זאת וגם בו הופנתה האצבע ל"הורמוני המין".

ייתכן שכרומוזומי X מהווים הגנה כיוון שיש בהם יותר גנים הקשורים לחסינות לעומת הורמוני ה-Y. זה אולי מסביר מדוע נשים יותר מגברים חולים במחלות אוטואימוניות

ניסוי נעשה בעכברים כדי לברר את "התעלומה ההורמונלית", כפי שכינו זאת המדענים: הדביקו עכברים זכרים ונקבות בגילאים שונים בנגיף SARS. התברר שהזכרים היו רגישים יותר לזיהום מאשר הנקבות באותה קבוצת גיל, כך על פי מאמר אחר שפורסם ב-2017 ב-The Journal of Immunology. עם זאת, כאשר סילקו מהנקבות את השחלות שמייצרות אסטרוגן או שטופלו בחוסם קולטן אסטרוגן (estrogen receptor blocker) עלו שיעורי התמותה של הנקבות הללו לעומת באלו שהושארו אצלן שחלות פעילות ורמות האסטרוגן אצלן היו נורמליות.

פרופ' אקיקו איווסקי (Akiko Iwasaki), מומחה לאימונו-ביולוגיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ייל, הסביר כי נתונים אלה מהווים אינדיקציה שהורמוני המין של נקבות עשויים לסייע להן להגנה מפני נגיפי קורונה כמו SARS ו-SARS-CoV2.

הנושא נבדק גם במחקר של המרכז הרפואי Cedars-Sinai בלוס אנג'לס ובית הספר לרפואה "רנסנס" של אוניברסיטת סוני ברוקס בניו יורק. בניסוי זה נבדק אסטרוגן והורמון המין פרוגסטרון על קבוצה קטנה של חולי קורונה.

יש הסבורים שראוי לבחון כיוון נוסף לגבי ההבדלים המגדריים הקשורים בקורונה: ייתכן שכרומוזומי X מהווים הגנה כיוון שיש בהם יותר גנים הקשורים לחסינות לעומת הורמוני ה-Y. זה אולי מסביר מדוע נשים יותר מגברים חולים במחלות אוטואימוניות, סבור מחבר המאמר ב-WJEM.

גופם של גברים מתנקה מה-SARS-CoV2 ביתר איטיות לעומת נשים. החוקרים סבורים שכנראה הנגיף "מוצא מקום מסתור אצל גברים – האשכים", לפני שהוא מסולק מגופם

העותק השני של הורמון ה-X אצל נשים הוא בדרך כלל "הורמון מושתק". אבל כ-10% מהגנים הללו יכולים להיות מתופעלים, כך טוענת חוקרת מ"מאיו קליניק", ד"ר ויינה טאנז'ה (Veena Taneja), שעוסקת בהבדלים במערכות החיסוניות שבין גברים לנשים. "רבים מאותם גנים הם למעשה גנים הקשורים בתגובה החיסונית והם מעניקים לנשים 'מינון כפול' של הגנה". לגבי הקורונה היא סבורה שהנושא מחייב מחקר ממוקד נוסף כדי לברר אם אותם גנים מהווים גורם מגן כשמדובר במחלת הקורונה החדשה.

כיוון אחר בחשיבה המדעית בנושא זה: גופם של גברים מתנקה מה-SARS-CoV2 ביתר איטיות לעומת נשים. החוקרים סבורים שכנראה הנגיף "מוצא מקום מסתור אצל גברים – האשכים", לפני שהוא מסולק מגופם.

המחקר בהקשר הזה פורסם ב-MedRxiv ונעשה על 68 אנשים שהיו מאומתי קורונה במומביי, הודו. בבדיקות שנלקחו מהאף הם נמצאו שליליים לנגיף. בסיום הניסוי דווח כי גופם של הנשים התנקה מהנגיף בממוצע בתוך ארבעה ימים לעומת שישה ימים אצל גברים. תוצאות דומות הושגו בניסוי נוסף שנעשה במומביי.

האונקולוג פרופ' אדיתי שסטרי, שהוביל את המחקר הזה ומלמד בקולג' הרפואי ע"ש אלברט איינשטיין בניו יורק, מסר כי לגברים היו יותר קשיים בסילוק הנגיף בעקבות הזיהום ואולי זה מסביר את עובדת היותם מקרים יותר קשים בקרב החולים.

מחקר אחר התבונן במסלול החדירה של הנגיף לתאי הגוף דרך קולטני ה-ACE2. התברר שבאשכים יש רמות גבוהות יותר של ACE2. לא נמצא ACE2 בשחלות. המחקר לא מראה שהנגיף גרם לזיהום באשכים או האם הם משמשים לו למאגר, ציין פרופ' איווסקי.

חוקרים אחרים סבורים שעישון ממלא תפקיד כיוון שעישון נקשר לביטוי גבוה של ACE2. אלא שבסין יותר גברים מעשנים מנשים אבל אין זה כך במדינות אחרות, כך שכיוון זה מסכל את רעיון העישון כהסבר להבדלים המגדריים. בספרד למשל, אין הבדל מובהק בשיעור גברים ונשים שמדווחים על היותם מעשנים אך עדיין רואים שם פער ברור לעניין חומרת המחלה בקרב הגברים.

סברה נוספת המסבירה את ההבדל המגדרי בחולי קורונה, כפי שהוצגה במאמר, טוענת שנשים נוטות יותר מגברים לשטוף ידיים, להקפיד על היגיינה אישית בהיותן מעורבות יותר בפעילויות שבהן סיכוני בריאות שונים ויודעות כיצד להתמודד עימם.

נושאים קשורים:  רפואה מגדרית,  נגיף הקורונה,  מגיפת הקורונה,  תחלואה ותמותה,  הורמוני מין,  עישון,  היגיינה
תגובות
אנונימי/ת
08.05.2020, 15:16

הועלתה סברה שנגיף הקורונה דומה אימונולוגית לנגיף האדמת. בשנים מסויימות היה מקובל גם בארץ וגם בעולם לחסן נשים בלבד לאדמת. בהמשך 2 המינים קבלו MMR (מה שמסביר אולי את התחלואה הפחותה אצל צעירים)

אני עוקבת אחר נושא רפואת מגדר . יפה לראות איך הולכות ומצטברות עדויות להבדלי מגדר ומין בנושא מערכת החיסון. ידוע כי יש לנשים התמודדות טובה יותר עם זיהומים מכל הסוגים, חיידקיים ווירליים. התמותה ממחלות זיהומיות נמוכה בנשים לעומת גברים. הממצאים ממגיפת הקורונה מחזקים את ההנחה כי מערכת החיסון בנשים חזקה יותר . לעומת זאת, ובאופן מקביל והגיוני, בנשים נמצא יותר מחלות אוטואימוניות, מה שמצביע על חיסוניות רבה מידי. הערה- הבדלים הקשורים בכרומוזומים, המצאות גנים הקשורים למערכת החיסון על כרומוזום X שאצל נשים קיים כפליים מגברים- זהו הבדל מין SEX . שטיפת ידיים עודפת אצל נשים לעומת גברים- זהו הבדל מגדרי.