הקשר בין פעילות מינית, בעיות ודאגות ואיכות החיים בקרב האוכלוסייה המבוגרת לא נחקר בצורה מספקת. מטרת המחקר היא להעריך האם יש קשר בין הגורמים הללו בקרב מדגם המייצג את האוכלוסייה המבוגרת.
עוד בעניין דומה
החוקרים ביצעו מחקר חתך המתבסס על מחקר אורך שבחן הזדקנות באנגליה (English longitudinal study of ageing). ההתנהגות המינית וקיומן של דאגות וחששות בקרב האוכלוסייה המבוגרת הוערכו על פי שאלון למילוי עצמי. המשתנים במחקר היו גיל, סטטוס זוגי, מעמד סוציואקונומי, סטטוס עישון, צריכת אלכוהול, נוכחות של מחלה כרונית ותסמיני דיכאון. הנתונים במחקר נותחו לפי כיוון יחיד של שונות (one-way analysis of variance).
התוצא העיקרי שנמדד היה מידת שביעות הרצון מהחיים, שנבחנה לפי מדד שביעות הרצון CASP19י– Control, Autonomy, Self-realization, Pleasure. זהו מדד מתוקף המעיד על איכות החיים באוכלוסייה המבוגרת באופן ספציפי.
נתוני המדד היו זמינים עבור סך של 3,045 גברים ו-3,834 נשים (גיל ממוצע 64.4 עבור גברים ו-65.3 עבור נשים). גברים ונשים שדיווחו על סוג כלשהו של פעילות מינית בשנה האחרונה, הגיעו לניקוד גבוה יותר באופן מובהק במדד שביעות הרצון מהחיים, בהשוואה לאלו שלא היו פעילים מינית (בגברים - 9.75 לעומת 9.44 [P<0.001]; בנשים - 9.86 לעומת 9.67 [P=0.003]).
בקרב גברים פעילים מינית, משגל מיני תדיר (≥2 פעמים בחודש) (P<0.01) ותדירות גבוהה של מחוות מיניות כמו נשיקות וליטופים (P<0.001) נמצאו קשורים למידה רבה יותר שביעות רצון והנאה מהחיים.
בקרב נשים פעילות מינית, נמצא שתדירות גבוהה של מחוות מיניות מקושרת להנאה רבה יותר מהחיים (P<0.001), אך לא הוכח קשר משמעותי בין תדירות המשגלים לשביעות הרצון מהחיים (P=0.101). חששות לגבי חיי המין והתמודדות עם בעיות בתפקוד המיני הוכחו כקשורים לדירוג נמוך יותר של שביעות הרצון וההנאה.
מחקר זה הוא בין המחקרים הראשונים המוכיחים שאיכות החיים טובה יותר בקרב מבוגרים הפעילים מינית. המחקר גם מוכיח שישנו שוני בסוג הפעילות המינית המועדפת בין נשים וגברים בגיל המבוגר. על מנת לאשש את הקשר בין פעילות מינית ואיכות חיים טובה יותר, יש לבצע מחקרי אורך נוספים בנושא.
מקור: