דבר יו"ר החברה הישראלית לחקר וטיפול בגבר המבוגר

חברים יקרים,

אוכלוסיית העולם המערבי הולכת ומתבגרת וזאת בשל ירידה במספר הילדים למשפחה ובשל הארכת תוחלת החיים שהיא תוצאה של שיפור ברמת הרפואה ורמת החיים. ממוצע תוחלת החיים של בני האדם בעולם המערבי הוא 80 שנה.

אם בתחילת המאה ה-20 אחוז בני ה-60 ומעלה באוכלוסיית העולם היה קרובה ל-7% הרי בסופה, שיעורם הגיע למעל 10% וצפוי להגיע לכדי שליש מאוכלוסיית העולם בשנת 2100.

מספר שנות החיים הרבות שהתווספו לבני האדם לאחר פרישתם לגמלאות והזמן הפנוי הרב שהזדמן להם מדרבנים אותם לחפש איכות חיים, דבר שהוליד מחקרים רבים בתחום הזקנה. רבות נכתב ונחקר סביב תהליכי ההזדקנות בנשים ואף נפתחו לרוב מרפאות ייחודיות העוסקות בשינויים הפיזיולוגיים העוברים על האישה החל מגיל המעבר ומעבר לו.

לעומתן, השינויים הפיזיולוגיים הייחודיים העוברים על הגבר בתהליך ההזדקנות ותוצאותיהם על התחלואה ואיכות חייו נחקרו אך במעט לאורך השנים. זה למעלה מעשור שחלה תפנית ויותר מרכזי מחקר מקדישים משאבים גם לחקר תהליכי ההזדקנות בגברים והתברר שבדומה לנשים גם גברים חווים את גיל המעבר אך עם הבדלים ייחודיים משלהם.

הסתבר שהשינויים ההורמונאליים העוברים על הגבר החל מסוף העשור הרביעי לחייו עלולים לגרום לשינויים במצב הרוח עד לדיכאון, לירידה בכושר הריכוז, עייפות כרונית, גלי חום והזעות לילה, דילול שרירים ואוסטיאופורוזיס וכן תסמינים אורולוגיים כמו הפרעות בדרכי שתן תחתונות והפרעות בתפקוד המיני וייתכן אף שהם עומדים בבסיס ההתפתחות של התסמונת המטבולית עם כל השלכותיה החמורות על התחלואה ואיכות חייו של הגבר המבוגר והמזדקן.

החברה לחקר וטיפול בגבר המבוגר (הילג"מ) שבה אנו חברים, שמה לה למטרה לקדם ולאפשר מחקר וחילופי ידע ולהפיץ ידע בנושא תהליכי ההזדקנות בגברים, להגדיר וליישם סטנדרטים מבוססי ראיות לטיפול בגבר המבוגר וכל זאת על מנת לשפר את בריאותו, מעמדו, אורך חייו ואיכות חייו של הגבר המבוגר. מטבע הדברים זהו נושא החוצה את רוב מקצועות הרפואה ואנו מזמינים את הרופאים חברי הר"י להיות חברים בחברה ולהשתתף בפעילויותיה.

ד"ר משה שלו

בברכת חברים,

ד"ר משה שלו, יו"ר החברה
מחלקה אורולוגית, בית-חולים מאיר, כפר-סבא